Tuesday, March 1, 2011

Hari ke-2 pertapaan..~~


selamat sejahtera..

fuuhh..arini ari ke-2 sesi pertapaan aku n da geng kt dlm worksyop..arini rilex ckit wpon byk benda yg kena wat..huhu..ngan machining nye..ngan ke hulu hilir checking nye lg..waahhh...sgt byk kalori2 yg terbakar..(xmo sebut lelemak konon..hikhik..) smpai naik penim nak wat checking...abis je group lagi stu group aku lak masuk..haha..kire x la berebut kan..pandai kitorg setting mase..hihi..time checking nak kne tgk betul2 supaya xde benda lain yg ganggu coz benda nye cek pakai mikroskop..d ganda besarkan sebanyak 5x..(sungguh skema okeh..) so kne la b'hati2 n cermat utk wat checking..sgt menguji kesabaran okeh..nak tau pe yg kami check.surface roughness n tool wear [sila wat2 paham okeh.xlarat nk terang..sory yep.] n ble da sampai ke petang..terjadik la sesuatu yg x di jangka kan...hukhuk...result dr method yg kitorg wat tuh invalid....waahhhhh!!!! tat time pukul 5ptg okeh!!!!nak nangis pon xbley..nk bengang pon xbley..xpelah..anggap je la itu sambungan testing semlm..huhu..coz bacaan utk 2 benda yg kami uji tu utk graf and bile dapat data, dia xbley nak bagi graf tu smooth..so try la method lain plak..aku n ain da ciap kemas mesin aku dah kan..haha..tinggal la yg specimen stu lg tuh..uji yg dia nye je..kalo diorg okeh..maknenye esok akan setting lain la utk 2 2 mesin..bila wat2 lg..tetap sme gak..bendayg kami carik tuh xdapat..sungguh sadis..akhirnye aku nye lecturer pon bincang2 ngan other lect nih..n bgtau kami yg method yg kami gunakan d kurangkan..mula2 check utk 2benda yg aku bgtau td. n di kurangkan pd crik tool wear je..so, esok setengah hari lagi mayb akan tgk n lihat..if okey maknenye method tuh akan d teruskan sampai la ciap nnt.. but, my frenz try jugak crik utk method yg kami guna arini..myb bley guna gak..tp ad tambahan ckit utk method time machining tuh..

xpelah..pape pon kite tgk je la esok mcm ane okeh!!

so nak tido..coz esok nak bertapa lg..hihi...

daaa.....buenos tardes!!


0 kata hikmat:::