Sunday, July 8, 2012

cerita soffiya

0 kata hikmat::



Hi n assalamualaikum..

soffiya adalah anak buah aku yg ke-3..tahun ni baru cukup umur setaun..tapi semangat betoi. skarang nih da pandai wat aksi macam2 tu belom kira pandai cakap sikit2. yang paling clear dia sebut adalah 'abah'. kadang2 dengar macam opah pon yeh..suka ati ko la soffiya..janji paham.kadang hadap aku pon dia bantai nya abah..-___- 

ni adalah aksi hari jumaat aritu time aku pegi rumah kngah. aksi dr petang dia tido sampai la malam tuh..tapi xsempat nak snap time dia makan sundea dengan penuh semangat skali tanpa share dengan sapa2..coz nampak macam puas hati giler dapat makan tanpa share.hahaha..bukan kngah aku xnak share..tapi sebab aritu dia cam flu sikit2 pastu makan sundea tuh sampai ke hidung.so possibility untuk hingus melekat pada aiskrim adalah tinggi okeh..hahaha..

meh kita tengok aksi dia yg sempat aku snap.

di sebabkan malam tuh nak kluar p funfair semua orang sibuk la petang tuh mandi n siap2.tapi c kenit nih tido.tengah2 tido tengok dia buat gaya mcm nih.terus laju2 snap..pikir masalah apa la time tengah tido yeh.^__*


stress!! haha.


 lepas dari funfair tu singgah mcD jap sebab kanak2 nak ais krim.so dapat la sundea sorang satu.d sebabkan adeeb adalah mode merajuk maka soffiya n kakak aisyah dapat aiskrim tanpa share n yg lagi satu kami share ramai2. *gamba semua adalah dr phone..xde duit lg nak beli kamera mahal T___T



nyum2 dap nye sundea..*puas hati mkn sorg 

time makan order sup tulang. soffiya da pandai nak makan sorang xnak share.padahal kngah jugak kena suap.tapi pinggan dia sorang harus ada yeh.kang dia da xank dia akan angkat pinggan menandakan dia da siap makan.haha..tengok betapa gigihnya dia nak amik isi kat tulang tuh. sebelum tuh dia siap susun dulu kedudukan tulang tuh n baru amik sudu garpu nak makan.hahhahaha..



urm..acane yeh nak mkn nih??


nih dia baru prasan sebenarnya aku snap pix dia..dan2 brenti terus buat gaya macam tanya aku 'snap pix saya ke?' ^____^

ummi!! boleh mkn ke x benda nih??



 dah letih nak hadap tulang nih..duduk la pulak kot kali nih berjaya..kesian.hahaha


duduk la pulak kot senang sikit nak mkn
okeh, meh selit jap muka orang heppy lepas dapat main walaupon xpuas lagi sebenarnya nak main kat funfair tuh. see..abg adeeb wat muka merajuk sebab xpuas hati nak main lagi tapi xtau nak men apa bila tanya.



kakak aisyah yg hepi n abg adeeb yg nak 'hujan' ngee~~
huu -___-




gamba time funfair adalah xde coz aku adalah pemalas nak snap.hahaha..sekian je cite pasal soffiya.^____^

tata..!!

Monday, July 2, 2012

Keghairahan berbelanja

0 kata hikmat::


hi n assalamualaikum..^_^

sangat lama x menconteng d sini.idea ada tapi asyik la tebengkalai..alasan.padahal malas.hahaha..
 2 -3 arini sangat rajin bukak channel TLC kat astro. bukan la tengok sangat tapi bila da bukak tu nampak cake boss nye show terus pegun.coz carlos (ta owner kedai bakery kalo xsalah) bila buat cake dia adalah sangat cantik sampai rasa kalo d hadapkan kat aku adalah xsanggup untuk d makan.ceehh..padahal rasa tu 2minit pertama je kan.lepas tuh selamat masuk dalam perut.haha..

eh, sebenarnya nak cite pasal satu tv show nih tajuk dia 'extreme couponing'. ok maybe orang lain da biasa tengok. aku je tetinggal kot -__- slalu tengok dia punya gazette n asik la terlepas nak tengok ari apa sebenarnya dia tayang. n lastly malam nih baru la dapat tengok walaupon kebetulan je t'bukak channel nih kan..


Extreme Couponing
(source :: Google)

tapi kan..adalah sangat amazing tengok diorang punya style beblanja guna coupon macam tuh. bayangkan sebelum pegi shopping buat list dulu berdasarkan coupon tuh dan da set target brapa je yg kena bayar pada penghujung shopping nanti. yang buat aku sangat kagum adalah jumlah yang perlu d bayar bila da kat kaunter bayaran kebanyakkan nya adalah bawah $100!! belanja semua barang sampai dekat $500 - $1000 dan bayar cuma bawah $100. ni semua adalah d sebab kan menggunakan coupon. dan d setiap coupon tu ada yang 'buy 1 free 1', jimat brape2 sen or brape2 ringgit. fuuhh..memang best la.walaupon nampak macam sikit2 je boleh jimat berdasarkan coupon tuh.tapi bila ko kumpul banyak2 adalah boleh mendatang kan pulangan yg berganda okeh. tapi kata kunci nya adalah GIGIH membelek untuk carik coupon2 nih sume. memang respek la kan..

walaupon mungkin orang lain cakap 'leh dia nih baru tau ke citer nih'. aku xkesah pon coz aku baru tau.hahaha.. agak2 kat malaysia ada x macam nih yeh??ada aku rasa cume orang mcm xbrape kesah..maklom la kita kat malaysia kadang2 cam sombong ckit. pe barang belanja barang pakai coupon.hihi..tapi dalam citer nih aku tengok diorang guna coupon adalah untuk belanja barang dapur la. ada yg tadi aku tengok walaupon rumah dia hampir penuh dan banyak gila stok tisu(boleh guna utk setaun n dpt secara free), makanan (siap boleh bg pada famili n jiran2 lg), gula, tepung n banyak lagi la tapi still pegi shopping barang dapur menggunakan coupon. memang mabeles..


sampai macam nih pon rilex je shopping lagi..ko mampu??
(Source :: Google)



agaknya kalau la malaysia pon macam tuh..agak2 cashier tuh boleh bersabar x??hihi.. yg pasti kegigihan diorang untuk menggunakan coupon tuh adalah sangat menarik bg aku.memang sangat jimat.sape tak nak kalau beli barang banyak2 sampai dekat 3-5 ratus and bayar adalah d bawah 100hinggit kannn..kita kan kadang2 suka bising sikit bila harga barang asyik naik..padahal barang yg xpenting pon ko sauk semua buh dalam troli pastu ko salah kan cashier salah kira..eh?ada ke orang macam tuh yeh??hahaha.. ^______*

k la..bubye..

*err..ni pembaziran kah?? -__-

Friday, March 23, 2012

susu sekolah

0 kata hikmat::

Hari ni kt skolah tgk kanak-kanak ni beli susu..tetibe dalam kepala 'eh,kenapa aku takde ye memori beli susu kt skolah?'. Puas ingat..memang pasti aku takde pengalaman ni.hehe..sebenar dulu aku skolah kat sabah.n uskolah tuh adalah skolah baru la jugak.waktu aku pindah situ masih lg guna bangunan pejabat lama.so, memang xde la lagi nak datang segala orang jual susu nih kan.walaupon kebanyakan cikgu kat skolah tu adalah cikgu semenanjung.coz sume cikgu nih mengikut suami berpindah.aku rase sebab tuh la dulu xde jual susu nih kat skolah aku.coz skolah baru n waktu tu pengusaha susu nih pon maybe xtau lagi skolah aku nih wujud.haha..tapi time aku skolah kat semenanjung pon apasal aku xpenah beli susu yeh..musykil nih..adakah aku duk d kawasan yg memang xpenah jual susu nih?susu kotak skolah aku ingat la.hihi..xkesah la..cume rasa sronok tengok budak2 ni beli susu.dari semalam duk cerita kat aku xsabar nak tunggu van susu katanya.siap ad borang lagi untuk order susu nih.huhu..kesian aku xpenah ada memori macam nih.hihi..xpelah.syer je la rase sronok ngan budak2 nih..~_____~





Published with Blogger-droid v2.0.1

Friday, March 9, 2012

-Poem-

0 kata hikmat::

I didn't do my homework,

My teacher asked me,"why?"

I answered "it was to hard".

He said,"you didn't try".


I told him, my dog ate it."

He said,"you have no dog."

I said,"i went out running."

He said,"you never jog."


I told him,"i had chores to do."

He said,"you watched Tv."

I said,"i saw the doctor."

He said,"you were with me."


My teacher sees right through my fibs,

Which made me very sad,

It's hard to fool the teacher,

When the teacher is your dad.


                    by:: M. Nor Aizat Azmi


Found it in 'Didik' by Berita Harian yesterday..^_____^


Published with Blogger-droid v2.0.1