Sunday, March 27, 2011

Apa akan jadi?

0 kata hikmat::

Apa akan berlaku jika kamu bertindak mengikut perasaan tanpa berfikir dahulu? apa akan berlaku jika perkara itu melibatkan ramai orang d sekeliling kamu?aduhai...
banyak impak nya bila benda yang sepatutnya d buat berpasukan tetapi ahli pasukan lain d nafikan haknya sebagai ahli pasukan. kerana ketua nya beranggapan apa yang bakal terjadi sama seperti sebelum nya. kerana beberapa ahli pasukan lain yang menumpahkan nila maka semua susu itu d buang tanpa di nilai dengan sempurna. terfikirkah kamu sekiranya tempat itu d ganti dengan kamu? apakah rasional nya kamu berbuat begitu?positifnya?impaknya?

== sungguh skema luahan tersebut..huu..tapi betoi la kan..mungkin orang lain akan kata ko yang terlebih 'touching' n orang lain rilex je..tapi kalo da lebih dari sorang yang telefon aku n luahkan benda yang sama tak ke berapi ko d buatnya?huu~~ so aku tuliskan luahan yang positif aku rasa la kan..xtau la kalo orang lain fikir ni luahan negatif..huu~~ xkisah la..tapi teguran bagi aku perlu la d buat dengan berhemahkan..

daaa....

Friday, March 25, 2011

Tiada Lagi stress..yeay..!

0 kata hikmat::

akhirnya segala kekusutan dan ke'stress'an aku da pon d pulihkan sedikit..
alhamdulillah..mana tak nya..semalam je naik juling mata+migrain kepala aku tengok graf result dari final project aku.. nak wat analisis pon xbole coz pening tengok graf. camne nak selesaikan la apa la..macam2 la.. tadi petang pegi jumpe supervisor final projek aku n mintak dia tengok kan graf aku. and akhirnya bila dia tunjuk sana cikit sini cikit. terjawab la segala kemusykilan aku tuh..terus rase ringan kepala time tuh gak la..hahaha..tapi yang selebihnya aku kena kaji la..xkisah la.janji da nampak jalan yang betul da kan. so guide da ada tinggal aku je la nak ceritera kan je kan..hihi..malam ni layan kartun ninja turtle dulu..esok futsal dept aku. just committee je. support dept sendiri..kalo tak sape lagi nak support kan..so 1 hari setengah untuk rilex and bakal sambung wat analisis ari ahad or isnin maybe..hihi..
ok lah..nak kena tidoq awal. esok pagi2 kena keluar sama ngan matahari wat keje..tipu la kan.mesti la aku lambat.hihi..
daaa....

Thursday, March 24, 2011

Jemputan kawen yang banyak!!

0 kata hikmat::
waaahhh...tahun nih ramai kawan2 aku yang da start hidup berdua..eh, yang bertiga pon ada jugak..hihi..

ingatkan tahun lepas je ramai. rupanya tahun nih pon ramai gak..starting dari bulan satu yan kawan time skolah rendah kawen, next k.intan rumate time skolah jugak..pastu continue ngan spupu aku. n jumaat lepas 18/3 kawan aku effa+nizam plak kahwin..waahh.. ni bulan 4 ni k.sarah plak. n pastu sambung dengan kawan aku faziha plak nak tunang. tapi paling xtahan skali bila nanti bulan 5 nih tetiap minggu kawan2 aku kawen..wwaahhhh..*pengsan~~ alamatnya bulan 5 ni aku pegi yang mohaini je la kot coz awal bulan..maaf ye yang lain. sy student lagi. bajet amat la terhad untuk aku ulang alik p pahang.hiii~~ tapikan..itu pon kalo dapat p la kan..coz aku tengah final exam..sob..sob..hukhuk..maybe kechai+murni aku sempat pegi. tapi xbrani nak janji.huu~~

dan yang paling aku x tahan bulan 5 nih aku nak kena jadik bridesmaid!! benda paling aku xpenah buat. even time kakak aku kawen dulu pon aku xjadik bridesmaid dia..hahaha..nasib la bestfrenz aku time dip nini yang kawen. kalo x..xde la pasal.huu~~ siap request tuh time nak g outdoor shooting pon aku kena ada.aparaa.. tapi yang pasti. tahniah untuk semua kawan2 aku yang b'dua untuk tahun nih..selamat mendirikan rumahtangga..

okeh! kita citer yang bertiga plak..starting kawan aku nama dia ana..dia bersalin awal seminggu je dari kakngah aku. da next week nya kngah aku lak bersalin. tapi kngah aku tak la termasuk dalam golongan bertiga tuh kan..anak yang ketiga ye..bukan yang first..hikhik~~ da next kawan aku time sekolah dulu. baru lagi..minggu lepas hari khamis. dalam kete lagi..hikhik..xtau la apa yang mengakibat kan macam tuh kan. xsempat lagi nak borak panjang ngan member aku yang sorang nih. yang pasti 2 2orang nih anak dia gurl..alhamdulillah..

seronok tengok kawan2 aku yang da berkeluarga dan da berdua..hee~~

aku??tunggu la dulu kan..duit pon tarak..lagi mau carik pasal..hikhik..sabaq dulu yep..aku lom puas lagi mengejar ilmu dan mengumpul pengalaman hidup..=)

Wednesday, March 23, 2011

Finished already yeay!!

0 kata hikmat::
Hahaha..macam la da betul2 abis je segala final projek aku kan..hihi..but, finally berakhir la jugak pertapaan aku kat bengkel untuk wat keje2 p'bengkelan ini..sekarang nih masa untuk tumpukan kepada analisis pulak..

analisis..analisis..urgh..susah jugak yep..bukan la susah apa kan..tapi nak mengkaji itu sungguh memerlukan masa untuk baca segala jurnal yang bersangkutan dengan research nih..adoi la..fokus itu perlu okeh..main ngan data amat la pening jugak bila perbandingan yang d buat tuh xsama dengan yang d nyatakan dalam jurnal..waa...itu xkisah la lagi kan..tapi yang tengah merunsingkan sekarang kalo p'bandingan itu amat jauh dan perlu di lakukan semula..bermakna............aku perlu bertapa la jawab nya kan.tapi xpe..cume untuk 6 jam je. plus mkn, rehat n berbagai2 lagi..hee~~

sepanjang aku bertapa kat bengkel ni macam2 citer 'magik' da jadik kat kami.. mula2 dia sorok suis lampu. puas da pusing2 tapi xjumpa. padahal tepi mesin kami guna tuh jer..[ke salah kitorg sebab xpernah tutup bengkel tuh?hehehe]
pastu dia tunjuk mata je time member aku check mata alat bawah mikroskop n gambar tu keluar kat komputer sebab software dia memang link ke komputer tuh. da next 'magic' story pulak dia main2 kan kami time nak balik. bagi lampu tu bukak balik. xpasal2 kitorang kena masuk balik untuk tutup lampu yang terbukak tu..adoi la..nasib esok tuh last kami wat keje. sume xmau stay sampai magrib kt bengkel.hahaha..klako je..

tapi xkisah la kan..janji dia x menjelma kan diri dia depan mata kami.hahaha..

so, esok mau sambung buat analisis..ini malam rilex sebentar..da lama xpost kt page nih..


















Saturday, March 19, 2011

Malas da amik pusing

0 kata hikmat::
perlu ke setiap perkara yang buat kita rasa kurang berpuashati tu d suara kan selalu kepada orang tu? rasanya cam da terang2 nampak yang memang kita kurang berpuashati, so perlu lagi ke bgtau..urm..pe ayat aku nih?hihi..letih la bila benda yang da always jadik nak ulang2 bgtau..memang la nampak macam kurang kesah kan. tapi kalo da slalu..xkan nak marah plak kan. aku ni jenis malas nak bising2 banyak kali. letih mulut plus bazir air liur je..hihi..biar je la..just let it go n see what will be..

kinda borinx..huu~~

0 kata hikmat::

Hari ini seharian mendung+hujan..huu~~ ingat cam nak keluar jalan2 sorang diri..tapi bila d kenang kembali 2minggu lepas..inilah sabtu yang paling heaven coz semua kerja d bengkel hampir ciap. just tinggal lagi satu je lagi nak habiskan. tapi terpaksa bergilir group coz alat yang nak d gunakan terpaksa d kongsi oleh 3 group.hukhuk..inilah yang susah kalo beli barang tuh untuk 'asal ada dari takde langsung'.hukhuk..

da best things is i'm just being in my room at hostel..lying on my bed, on my leppy and broadband n do whatever u want to do..either movies, cartoon [i love cartoon..it makes me feel better when im bored or stress.hihi] blogwalking, facebooking and whatever i want. everything is on ur fingertip!!ahahaha.. tapi kan..borinx la..nak je keluar jalan2..sorang2 pon ok wat..hihi..cuma yang merisaukan aku adalah ongkos ku yang bakal kering kalau aku kuar shopping sorang2..huu~~ xsempat nak budget sampai ujung bulan kang..

dan perkara paling xbest skali ialah bila member ajak g tengok belon panas kt putrajaya.waaa...sunggu sadis..kete xde..[student kan..so kenderaan awam ada lah pengangkutan utam okeh] kalo nak sewa kete pon..aku xboleh drive coz lesen sudah mati. xsempat lagi nak g renew..adoi la..sungguh benci bila situasi ini terjadik.. da la terperap kat bilik je arini.pagi2 tadi memang la rasa sangat la seronoknya ada kat bilik and lepak2 je kat bilik dengan senang hati kan..ghupenye bile da masuk petang lain plak jdik nya..huhu..

sungguh bosan lor....nak baca novel sume aku da khatam. aku sangat la malas nak ulang baca coz aku da ulang 4-5 kali sebelom aku baca sampai abis dengan bersungguh2 kan..hihi..so, sila la bersabar okeh cik shafiqah..kamu akan berjaya mengharungi hari ini dengan sepenuh hati okeh..

urm..xpelah..tengok je la ben10 kt youtube nih..janji hiburkan hati aku..wpon xla sepenuhnye..tapi tetap terhibur okeh..hii~~


Friday, March 18, 2011

Perlu ke begitu?

0 kata hikmat::
hola..!!

Final project da hampir nak siap..sangat la senang hati..lalalala~~~ tinggal lagi 2 type lagi yang perlu untuk experiment. bila macam ni mula la terpikir betapa susah nya nak dapat degree kan..huu~~ tapi xkisah la kan. sangat b'baloi itu sume ilmu yang amat berguna untuk masa depan. so amat la betui pepatah dedolu kata 'b'susah2 dahulu dan bersenang2 kemudian'.. tapi la kan...urm..semalam wat aku emosi sepanjang ad kt bengkel untuk ciapkan final project ni. tapi xde la sampai ganggu aku nak wat keje plak kan. tu namanye emosi t'lampau..hihi..

sebab yang wat aku + kawan2 emo bile kena sound pasal mesin yang kami guna tuh kitorg letak 'in progress'. so org lain xbley la nak guna kan..bukan la xbagi guna terus. bley guna..tapi tolong la bersihkan. diorg nih ad paten malas nak kemas.sume nak harap orang gak..pe, ingat aci tukang sapu tu keje bersih mesin skali ke kt begkel tuh?? korang wat sampah sile la bersihkan sendiri okeh!eh..lari tajuk..huhu..orang yang sound kitorg adalah technician kt bengkel tuh..da la kerek kan..amat la bengang..kitorg bukan la xbagi sentuh langsung mesin yang d gunakan tuh kan. lagipon bukan nya 'HAKMILIK' kami saje. kami paham. tp XPERLU la nak cakap 'orang lain pon bayar yuran..' kalo macam tuh apa kata kami pulak bgtau kat dia yang kami bayar yuran dari semester awal sampai la ke tahun 3 nih tp baru setaun jer kami guna bengkel nih sepenuhnye... tu pon kami x merungut bile mesin2 old skool nie xla bagi accurate betui..ciap vibrating..kami x amik kire pon okeh! memang la tanggung jawab dia sepenuhnya kan kat situ..tp bila da kerek sangat..urm..depan kami berani la sound..depan lecturer kami asal xsound? kami wat projek diorang..haa..ayok...hikhik..

perlu ke dia nak tunjuk2 kerek semua tuh..ingatkan kami je kureng ckit ngan dia..ghupenye..dak2 lain pon same da..ciap diorang bagi gelaran lagi tuh..huhu..kitorg xde la sampai tahap macam tuh..masih lagi hormatkan dia. coz pape pon kami tetap perlu mintak tool untuk wat keje dari dia kan..haa..sebut pasal barang..nih pon sama gak..asal tanya tuh kadang2 manjang dapat jawapan xde. tp kalo lecturer tanya or carik sendiri ada lak..pelik betui. kami yang tersilap time tanya or dia yang malas carik?huhu..tapi tu la kan perangai manusia. anggap je la itu sebagai salah satu perangai manusia yang dapat kami pelajari atas muka bumi Allah ni. mungkin jugak cara dia betui kami yang salah menafsir ke..[uishh..sungguh positif..padahal sedikit negatif.hikhik].

sebenarnya..bila da letih memang la membuatkan sesapa pon emosi lebih..kena pulak yang menegur bukan cara baik. main perli ikot sukati dia..huu~~ sangat la membuat kami ni ringan mulut untuk menjawab.haha..tapi xpelah kan. hormat tetap kena hormat. coz itu bengkel under jagaan dia..=)

Sunday, March 13, 2011

Lama tidak b'tulis-tulisan d cni..hukhuk..

0 kata hikmat::
wahhhhhhhhhhhh...!!!!

slamat sejahtera..=)

sungguh lama tidak menulis d page ini..hukhuk..juz bley b'blogwalking sje..nak taip entry memang xsempat..hukhuk..kenapa aku xsempat hapdet ini blog..??kerana kekangan mase..wah..ayat gle skema..haha..machining untuk final project aku x abis lg..so bile b'tapa kt bengkel amat la lame..ari2 8jam okeh. da mcm keje opis..sebelom nih lebih 8 jam..waaa.....hukhuk..ahad je dapat merehatkan segala2 nye..so, esok ahad baru la dapat merehatkan diri ku ini..maklom la da lame x wat keje yang memerlukan b'diri lelame kan..so lutut2 ku amat la manje..hihi..tp kalo shopim or window shopim lelame xpe la plak kan..lutut gegar pon aku menten lg..hihi..

aku+groupmate aku tengah mengire ari untuk bape lame lg machining untuk research ni bakal abis..xsabar weh.kire punye kire ad la kot dlm 4 or 6 ari lg..fuhh..sungguh tidak sabaq..bak kate groupmate aku..kalo xdpt a 'pacak' lagi da camni punye keje xtau la nak ckp kan..huhu..ye lah kan.sampai ari sabtu pon duk b'tapa lagi lam bengkel tuh. nasib bukan group aku je kan..ad la 2 3 group lg same2 perah keringat+m'bnting tulang mnyiapkan final projek nih. kalo group aku je..mau kitorg roger stu klas suh b'tapa same2 gak.muahahahaha..

so, untuk esok pe yg harus aku lakukan yep?? adakah b'poya2 saje d bilik or b'poya2 d luar bilik..urm.jap2..bukan luar pagar ostel or pagar kampus okeh..mestila d tempat2 yg m'hibur hati seketika kan..hihi..nak g ane yek..PWTC tgh ad matta fair, karnival jom masuk u (wpon aku da lame masuk..hihi) n karnival kerjaya..tp sangat la penat utk b'sesak b'sama org ramai..elok2 aku nak rilex trus stress plus2...huhu..aku sangat la kureng bile brada d tempat yg t'pakse b'sesak2 sampai b'himpit2..melainkan xde jalan or care lain dah..huuu~~ so harus kemana yep..urm..tunggu idea dtg lam mimpi la..hihi..

k la..sy mau menidurkan diri ku ini..daaa....

gudnite all..~~~

Sunday, March 6, 2011

Bebel d tgh malam..

0 kata hikmat::
Hiaarrgghhh..!!opss..th..thi..thi...

slamat sejahtera..

mata da makin sepet..tp malas lg nak tido..b'blogwalking dlu..huhu..nway arini last pertapaan dalam bengkel utk cuti mid term nih..nnt sambung citer pertapaan aku yg amat lama dengan berbagai la ragam n citer misteri..haha..padan muka kitorg..so, esok brehat2 dr b'bengkelan..n akan d sambung pada minggu depan..padahal ari isnin ni jer pon..huhu..arini rendam sgale jaket n jeans yg d gunakan.bg minyak2 tuh kluar.n sume basuh tangan..giler rajin lor..rase cam nak t'cabut tangan okeh..tapi xpe la skali skala.tangan aku sejak2 alah pada sabun, menyebabkan aku sangat la jarang basuh pakai tangan..sume mesin. naseb la ostel aku nih ad mesin basuh walaupon d kongsi bersama n berbayar. xkisah la kan..janji bley b'fungsi mesin nye..citer untuk esok kan..xde la berehat sngat..dalam kepala ni b'cabang2 keje yang bakal d lakukan untuk esok..adoi la..tapi esok je la last chance untuk b'golek2 sampai ke penghujung pagi..huhu..da next day sila bangun awal pagi untuk ke kelas okeh..tp....sempat ke aku nak b'golek2 sampai ke penghujung pagi?? coz nanti menyebabkan rugi masa..aiseh..suda pandai pikir rugi mase lor..hihi..nak beli barang keperluan lagi..adeh..nak g jauh2 malas xrajin nak menapak ke komuter n carik teksi. nak nek kete..aku xde kete..hikhik..urm..yang terdekat sudah..layan je lah pe yg ad kt citu..tol x..xyah bazir2 tenaga..tp yg paling penting esok aku mesti dapatkan novel stu..kalo x mau pengsan otak aku seketika kalo da asyik ngadap keje je. kalo da pengsan mestilah hang kan..hahaha..

k la, mau tidoq..lagi b'jaga..lagi panjang aku merepek sat ni..

daaa.....................nite!!!!

Wednesday, March 2, 2011

Lagi penat~~~

0 kata hikmat::
waaahhhhh...~~~

opss..slamat sejahtera..!!

urm..arini mase brada d bengkel b'tambah okeh..tp puas ati gak coz arini nampak ckit kemajuan progress..lega..cume yg kureng lega bile result still xpuas hati lg ckit..huh! n hampir lg sedikit keciwa ble da dekat kul 6 bley plak lect kte ad kesilapan..owh..no..no..no..hihi..skali x..cume bacaan utk arini bley d ambil kira scara kasar je la..xbley nak analyze dgn sepenuhnye la..xkesah la..janji xkne reject lgsung..ye x?? arini kul 830 bru balik ke bilik..wahhh....!! sungguh rajin bertapa..hahaha..hopefully esok xde lg yg akan d kire sebagai testing..huhu..smpai kan lect aku pon tensen..haha..

sungguh penat..so xlarat tulis panjang2..nak rehat n zzZZZzzzz....

daaaa...

Tuesday, March 1, 2011

Hari ke-2 pertapaan..~~

0 kata hikmat::
selamat sejahtera..

fuuhh..arini ari ke-2 sesi pertapaan aku n da geng kt dlm worksyop..arini rilex ckit wpon byk benda yg kena wat..huhu..ngan machining nye..ngan ke hulu hilir checking nye lg..waahhh...sgt byk kalori2 yg terbakar..(xmo sebut lelemak konon..hikhik..) smpai naik penim nak wat checking...abis je group lagi stu group aku lak masuk..haha..kire x la berebut kan..pandai kitorg setting mase..hihi..time checking nak kne tgk betul2 supaya xde benda lain yg ganggu coz benda nye cek pakai mikroskop..d ganda besarkan sebanyak 5x..(sungguh skema okeh..) so kne la b'hati2 n cermat utk wat checking..sgt menguji kesabaran okeh..nak tau pe yg kami check.surface roughness n tool wear [sila wat2 paham okeh.xlarat nk terang..sory yep.] n ble da sampai ke petang..terjadik la sesuatu yg x di jangka kan...hukhuk...result dr method yg kitorg wat tuh invalid....waahhhhh!!!! tat time pukul 5ptg okeh!!!!nak nangis pon xbley..nk bengang pon xbley..xpelah..anggap je la itu sambungan testing semlm..huhu..coz bacaan utk 2 benda yg kami uji tu utk graf and bile dapat data, dia xbley nak bagi graf tu smooth..so try la method lain plak..aku n ain da ciap kemas mesin aku dah kan..haha..tinggal la yg specimen stu lg tuh..uji yg dia nye je..kalo diorg okeh..maknenye esok akan setting lain la utk 2 2 mesin..bila wat2 lg..tetap sme gak..bendayg kami carik tuh xdapat..sungguh sadis..akhirnye aku nye lecturer pon bincang2 ngan other lect nih..n bgtau kami yg method yg kami gunakan d kurangkan..mula2 check utk 2benda yg aku bgtau td. n di kurangkan pd crik tool wear je..so, esok setengah hari lagi mayb akan tgk n lihat..if okey maknenye method tuh akan d teruskan sampai la ciap nnt.. but, my frenz try jugak crik utk method yg kami guna arini..myb bley guna gak..tp ad tambahan ckit utk method time machining tuh..

xpelah..pape pon kite tgk je la esok mcm ane okeh!!

so nak tido..coz esok nak bertapa lg..hihi...

daaa.....buenos tardes!!