Monday, July 2, 2012

Keghairahan berbelanja




hi n assalamualaikum..^_^

sangat lama x menconteng d sini.idea ada tapi asyik la tebengkalai..alasan.padahal malas.hahaha..
 2 -3 arini sangat rajin bukak channel TLC kat astro. bukan la tengok sangat tapi bila da bukak tu nampak cake boss nye show terus pegun.coz carlos (ta owner kedai bakery kalo xsalah) bila buat cake dia adalah sangat cantik sampai rasa kalo d hadapkan kat aku adalah xsanggup untuk d makan.ceehh..padahal rasa tu 2minit pertama je kan.lepas tuh selamat masuk dalam perut.haha..

eh, sebenarnya nak cite pasal satu tv show nih tajuk dia 'extreme couponing'. ok maybe orang lain da biasa tengok. aku je tetinggal kot -__- slalu tengok dia punya gazette n asik la terlepas nak tengok ari apa sebenarnya dia tayang. n lastly malam nih baru la dapat tengok walaupon kebetulan je t'bukak channel nih kan..


Extreme Couponing
(source :: Google)

tapi kan..adalah sangat amazing tengok diorang punya style beblanja guna coupon macam tuh. bayangkan sebelum pegi shopping buat list dulu berdasarkan coupon tuh dan da set target brapa je yg kena bayar pada penghujung shopping nanti. yang buat aku sangat kagum adalah jumlah yang perlu d bayar bila da kat kaunter bayaran kebanyakkan nya adalah bawah $100!! belanja semua barang sampai dekat $500 - $1000 dan bayar cuma bawah $100. ni semua adalah d sebab kan menggunakan coupon. dan d setiap coupon tu ada yang 'buy 1 free 1', jimat brape2 sen or brape2 ringgit. fuuhh..memang best la.walaupon nampak macam sikit2 je boleh jimat berdasarkan coupon tuh.tapi bila ko kumpul banyak2 adalah boleh mendatang kan pulangan yg berganda okeh. tapi kata kunci nya adalah GIGIH membelek untuk carik coupon2 nih sume. memang respek la kan..

walaupon mungkin orang lain cakap 'leh dia nih baru tau ke citer nih'. aku xkesah pon coz aku baru tau.hahaha.. agak2 kat malaysia ada x macam nih yeh??ada aku rasa cume orang mcm xbrape kesah..maklom la kita kat malaysia kadang2 cam sombong ckit. pe barang belanja barang pakai coupon.hihi..tapi dalam citer nih aku tengok diorang guna coupon adalah untuk belanja barang dapur la. ada yg tadi aku tengok walaupon rumah dia hampir penuh dan banyak gila stok tisu(boleh guna utk setaun n dpt secara free), makanan (siap boleh bg pada famili n jiran2 lg), gula, tepung n banyak lagi la tapi still pegi shopping barang dapur menggunakan coupon. memang mabeles..


sampai macam nih pon rilex je shopping lagi..ko mampu??
(Source :: Google)



agaknya kalau la malaysia pon macam tuh..agak2 cashier tuh boleh bersabar x??hihi.. yg pasti kegigihan diorang untuk menggunakan coupon tuh adalah sangat menarik bg aku.memang sangat jimat.sape tak nak kalau beli barang banyak2 sampai dekat 3-5 ratus and bayar adalah d bawah 100hinggit kannn..kita kan kadang2 suka bising sikit bila harga barang asyik naik..padahal barang yg xpenting pon ko sauk semua buh dalam troli pastu ko salah kan cashier salah kira..eh?ada ke orang macam tuh yeh??hahaha.. ^______*

k la..bubye..

*err..ni pembaziran kah?? -__-

0 kata hikmat:::